TIP: hoe goed ben jij verzekerd?

46 procent van de autobezitters is oververzekerd, 20 procent onderverzekerd.

Feitelijk heeft slechts 34 procent een adequate dekking. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door CG Selecties, in opdracht van vergelijkingssite Pricewise, onder ruim vijfhonderd autobezitters.

Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58 procent onderverzekerd. In de categorie WA plus beperkt casco is 35 procent oververzekerd en 37 procent onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA plus volledig casco) kan liefst 66 procent toe met een WA-verzekering of een WA plus beperkt casco-verzekering.

Pricewise adviseert het soort dekking te baseren op de dagwaarde, het bedrag uitgekeerd wordt als een auto bijvoorbeeld gestolen wordt. “Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten. Maar het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Opvallend is dat bijna 20 procent van de auto-eigenaren hun auto allrisk verzekert, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen zou volstaan. “Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen 100 tot 500 euro per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard”, vindt Hans de Kok.

Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt oververzekering bij auto’s niet alleen doordat mensen een te hoge dekking kiezen of die te lang aanhouden. “Vaak zijn ze ook nog eens dubbel verzekerd voor autopech. Als je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, heb je geen extra pechhulp nodig.”

Bron: Aftersales Magazine

Geplaatst in Nieuws Getagd met ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*